VIZUÁLIS ILLÚZIÓK

A divat nemcsak az ember változásokra való állandó törekvése, hanem az ideálok szüntelen hajszolása is. Bármilyen utánozható mintát ajánlanak is fel nekünk, készen vagyunk minden fondorlatra és találékonyságra annak bebizonyítása érdekében, hogy teljes mértékben megfelelünk az ideálisnak, illetve hogy az adott pillanatban ideálisnak tartott alakot mondhatjuk magunkénak.

Az illúzió látszólagos dolog, érzéki csalódás. A tárgyak és a jelenségek téves érzékelése.

1. A függőleges túlértékelésének illúziója

A függőleges mindig nagyobbnak tűnik, mint a vele azonos méretű vízszintes.
Ez az illúzió különösképpen jellemző, amikor a ruha felső és alsó részének arányait próbáljuk megállapítani.
Az azonos hosszúságú szoknyát és blúzt a szem nem érzékeli egyformának.2. A kitöltött tér illúziója

Olykor úgy tűnik, hogy a mintákkal és díszítőelemekkel kitöltött ruha felülete nagyobb, mint a vele azonos méretű, de üres felület.Ezért jobb kerülni a díszítőelemek sokaságát az alaknak azon a részén, amelynek méreteit nem kívánjuk növelni.


3.A hegyesszög túlértékelésének illúziója

Alapvetően ez a nyakkivágásra vonatkozik. A széles, háromszögű nyakkivágástól a széles vállak keskenyebbnek tűnnek, a keskeny és hosszú nyakkivágástól pedig épp ellenkezőleg, szélesebbeknek.


4.A kontraszt illúziója

Ezt az illúziófajtát a formák, a méretek és a plasztikus minta kontrasztjának példáján vizsgáljuk meg. A kis forma egy nagyobb mellett még kisebbnek tűnik, a nagy forma  kisebbek között még nagyobbnak látszik.
A ruhatervezés területén ezt az illúziót széles körben alkalmazzák. Például egy nagy kalapban a fej kisebbnek tűnik, mint egy kicsiben, a vékony nyak , széles nyakkivágásban még vékonyabbnak látszik, a sovány kar bő ruhaujjban még vékonyabb, a széles csípőt az erősen befűzött derék még jobban szélesíti.


www.bodoroczkiildiko.mozello.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések