Öltözködési tippek állásinterjúra


Hölgyek öltözéke: 
A nők igyekezzenek mindig a hivatásuk és nőiességük közötti kényes egyensúlyt megtartani, amihez visszafogottság és meggyőző elegancia szükséges.
1) mindenki az egyéniségét fejezze ki az öltözködésével
2) fel kell mérni az alkati adottságokat és ennek megfelelően öltözködni
3) legyen színharmónia az öltözékben
4) mindig igazodjon az öltözet alkalomhoz (hatásnövelő lehet egy-egy jól megválasztott kiegészítő: mellény, sál, top, stb.)
Az ékszerek, bizsuk sokat segíthetnek, de csak mértékkel. Elengedhetetlen a testi higiénia (frissen mosott haj, derűs arc).
Hibás fogsor esetén pedig pár fogászati kezelés látványos megoldást tud nyújtani. 
Az ápolt kéz és köröm azonnal jó benyomást kelt, nyáron az ápolt láb (szőrtelen és pedikűrözött) elengedhetetlen.
Muszáj szót ejteni a szőrtelenítésről is. Ma már minimális elvárás a nőkkel szemben, hogy a látható, erősebb szőrzetek el legyenek távolítva (arcon, lábon, hónaljban).
Amennyiben az interjún üzleti viselet szükséges, akkor:
- kiskosztüm, kosztüm, kétrészes ruha, egybe ruha, fedett váll (kánikulában elnézik a lazább öltözetet), harisnya (igen, szinte muszáj, de ha utálja, vegyen fel nadrágkosztümöt, lehetőleg zárt orrú cipő, színben illeszkedő kiegészítők
Ha nem szükséges az üzleti viselet:
  Színek – de csak mértékletesen!
  Nőiességünk megjelenítése: csak óvatosan. A kevesebb mindig több! Pl. átlátszó blúz, vagy mély dekoltázs helyett sokkal inkább egy olyan blúz, ami csak sejteti mondjuk a gömbölyded formákat.
  Lécci csak térdnadrágot ne! A szoknya minimum érjen térd alá, a nadrág, hamár nadrág, legalább bokáig, de etikett a majdnem a cipő sarkáig érő nadrághosszt várja el. A most divatos, éppen bokáig érő, vádliban szűk nadrágok csak keveseknek állnak viszont jól! Vagy 50 kg alatt vagy 170 cm fölött…
   Ékszer, bizsu, táska lehet bármilyen, csak stílusban illeszkedjen a kiválasztott ruhához, de kerüljük azt, hogy az összes családi ékszert magunkra aggatjuk.
Általában két színt javasolt megjeleníteni öltözködésünkben, ami javasolt, hogy az évszakhoz illeszkedjen.
Harisnyát még a legnagyobb melegben is húzni kell a szoknya alá, ha állásinterjúra megyünk, a színe illeszkedjen a viselethez. Pár alkalommal ezt ki lehet bírni, a mindennapok során úgyis eldől, hogy ez mennyire követelmény az adott cégnél.

Férfiak öltözéke:
 A férfiaknál általában háttérbe szorul a férfiasság, a hódítás kifejezése, ők inkább helyezzék a karrierszempontokat előtérbe az öltözködés során. Pl. a kigombolt póló vagy ing alól kikandikáló mellszőrzet nagyon vonzó tud lenn, de nem egy állásinterjún. 
1) mindenki az egyéniségét fejezze ki az öltözködésével
2) fel kell mérni az alkati adottságokat (magasság, esetleg pocakméret) és ennek megfelelően öltözködni
3) legyen színharmónia az öltözékben
4) mindig igazodjon az öltözék az alkalomhoz.
Elengedhetetlen a testi higiénia (frissen mosott haj, frissen igazított arcszőrzet (mindegy milyen hosszú), hibás fogsor esetén fogászati kezelés, ápolt kéz és köröm, ápolt láb és a dezodorok használata.
Ha az interjún üzleti viselet szükséges:
-  A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi, számukra ugyanolyan fontos az alkalomhoz illő öltözet. Üzleti tárgyalásokon elfogadott az eltérő színű nadrág viselése. (pl. sötétkék zakó szürke nadrággal, a nadrág legyen mindig a világosabb). A zokni és a nadrág színei nem lehetnek egymással diszharmóniában. A jól ápoltságot a ruhák rendben tartása és tisztíttatása is jellemzi az elemek összeválogatásán túl.
Mindig megkérdezik tőlem, hogy muszáj a nyakkendő? Üzleti viselet szükségessége esetén IGEN! Pár interjú alkalommal ki kell bírni. Utána pedig úgyis a péntekek már JEANS DAY-ek lesznek, mert az ott dolgozók ezt rég kiharcolták maguknak...
Ha nem szükséges az üzleti viselet:
  Szín – bármi, csak ne nagy virágmintás ing legyen!
  Sajnos, még ha kánikula is van, érvényes: hosszúnadrág (a vászon egész tűrhető forróságban is) + öv + lehetőleg betűrt ing.
   Cipő: kerülje a mezítlábas szandált. Vagy a szandált zoknival. Akkor már egy szolid zárt cipő sokkal inkább.
 Ékszerek: általában a férfiakon kevés van. De ha elfogja a vágy, akkor is hagyja otthon a pecsétgyűrűt és a második arany nyakláncot, vagy az arany karkötőt.
Elfogadott ez esetekben a hosszú ujju ing, szövetnadrág vagy tiszta farmer, azonban nem szabad elfeledkezni sosem az övről és a színben hozzá illeszkedő cipőről!
Ha a betölteni kívánt állásnál nem tartozik a napi feladatok közé az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás (pl. mérnök, informatikus), akkor nyakkendőt és vászonnadrágot célszerű viselni az állásinterjún.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések