Öltözködési etikett és illemszabályok

A bálokra, elegánsabb rendezvényekre illik mindig pontosan, a megadott időpontban érkezni. 
Ha nem mi vagyunk az esemény kitüntetett szereplői, inkább kerüljük a feltűnést, se ruhánkkal, se viselkedésünkkel ne hívjuk fel túlzottan magunkra a figyelmet.
Jó tanács nőknek: ha autóval hoz kísérőnk, akkor a jobb hátsó oldalon utazunk, mert onnan könnyebben lehet kiszállni egy előkelő estélyiben, és antrénk is sikkesebb lehet így.
Illik barátainknak, ismerőseinknek köszönni, fontos, hogy mindig az érkező vendég üdvözli az ott levőket. Ha ültetési rend van, érdemes mindenkit üdvözölni az asztalnál, még akkor is, ha nem ismerjük őket, vagy ha a terítéknél névjegykártyák vannak kirakva. Köszöntést követően a protokoll szerint férfinak kell bemutatkoznia, és utána hölgy partnerét bemutatni.

Öltözék

Fontos illemszabály, hogy alkalomhoz illően, a különleges eseményt megtisztelve öltözzünk fel. Ne vigyük túlzásba toalettünket, maradjunk mindig a jó ízlés határain belül. Örök igazság: kevesebb néha több.
Nem érdemes újítani, kövessük a meghívón szereplő dresscode-ot – ezt ne öltözzük se alul, se túl. Amennyiben nincsenek előírások vagy csak annyit tűntetnek fel, hogy „alkalomhoz illő ruházat”, akkor próbáljuk meg belőni a mindennapi és az elegáns közötti, még kényelmes mezsdjét.  

Dresszkódok

Az előre meghatározott öltözékeket általában angolul tűntetik fel a meghívókon. Összegyűjtöttük, mit is jelenteken ezek pontosan.

White Tie

Ez a ruházat számít a legelegánsabb viseletnek. Férfiak esetében mindig frakk, különleges, piké anagyú ing és csokornyakkendő ilyenkor az előírás. A szetthez hozzátartozik a speciális escarpens cipő és a fehér nadrágtartó. Nőknek ilyenkor nagyestélyi az akalomhoz illő viselet.

 

Black Tie

Ebben az esetben szmoking-csokornyakkendő viselet az elvárás urak számára. Szigorúan csak kötött, fekete csokornyakkendőről lehet szó. Legmegfelelőbb dupla mandzsettás, lehetőleg díszgombos ing. Fontos figyelni a részletekre: hófehér díszzsebkendő, fekete öv és borjúbőr cipő. Hölgyek számára a „Balck Tie” esetében elvárt az esktélyi, ujattaln hosszú ruha, melyhez egy stóla kivállóan passzol, de keszytűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, formális a rendezvény.

Black Tie Optional, Black Tie Invited

Ebben az esetben nem kötelező a „Black Tie”, inkább csak ajánlott, más elegáns szett is szóba jöhet. Férfiaknak fekete szmoking vagy sötét öltöny és szerény nyakkendő. Nők pedig viselhetnek a „Black Tie” protokoll mellett valamilyen kevésbé ünnepélyes ruhát is.

Formal

A „Formal”, azaz formális viselet mindenütt eltér a világon. Annyiban közös, hogy elegáns viseletet jelent mindenhol. Urak hat óra előtt is után is hordhatnak sötét öltönyt és nyakkendőt, de, ha az eseményen „Black Tie Optional” fel van tüntetve, akkor délután hat órát követően a „Black Tie” etikettet kell követni. Hölgyeknél pedig hat előtt elegáns ruhát jelent – nem fényes vagy csillagos anyagból. Délután hat órát követően esélyit, illetve koktélruhát.

Semi-Formal

Ez a megjelölés is eltérő öltözetet jelenthet a nap különböző szakaszaiban. Délután hat előtt letisztultabb elegáns, utána pedig inkább ünnepélyes viselet az elvárás. Urak esetében napközben öltöny, este sötét öltöny, nyakkendő. Hölgyeknek hat előtt elegáns ruha, este pedig koktélruha.

Informal

Az „Informal”, azaz hétköznapi öltözet esetében nincs megkötés. Ha azonban nem mindennapi alkalom meghívóján szerepel ez, vagy az eseményt este tartják, akkor nőknek a hétköznapinál valamivel elegánsabb öltözet, férfiaknak pedig ing, nyakkendő, nadrág és zakó ajánlott.
  

Business Formal

Férfiaknál a „Semi-Formal” megjelenéssel azonos, nőknél is eleganciát jelöl, de ruhájuk nem lehet kivágott.

Casual

Jelentése hétköznapi, de nem lehet sportos ruházat, ezért farmer vagy sportcipő nem ajánlott. Leginkább a hivatalos dresscode-ra hasonlít, csak annál némileg lazább.

Smart casual

Nem megszabott viselet. Itt sem ajánlott farmer vagy tornacipő. Férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval, nőknek pedig elegáns nadrág és blúz javasolt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések