Melyek az online vásárlás buktatói?


Az utóbbi években az online vásárlás iránti érdeklődés folyamatosan nőtt. Ami azt illeti, ez a forradalmian új vásárlási lehetőség nagyon kedvez a nehezen mozgó vagy kevésbé szociális természetű embereknek, sőt kiválóan kiszolgálja például az agorafóbiásokat is.
A legtöbben pozitív tapasztalatokról szoktak beszámolni, akadnak azonban ellenpéldák is, és jellemzően ezeket szokták felhozni azok, akik ódzkodnak az online vásárlástól.
Először is a választás folyamata nem olyan, mint az üzletekben. Az online boltokban nehéz “csak úgy” böngészni, az ember rendszerint kénytelen keresőszó alapján válogatni. Bizonyos termékeket rendkívül nehéz kiválasztani, például a megfelelő méretű cipőt és ruhákat, habár különösen a női ruhák esetében sokat segít a szinte mindenhol közzétett nagyon pontos mérettáblázat, különösen, mivel a női ruhák inkább készülnek kifejezetten rugalmas anyagokból, mint a férfi ruhák. Cipő vásárlását ugyanakkor kizárólag olyan cégtől és márkából szokták ajánlani, amelytől korábban már többször is vásároltunk, és egészen pontosan tudjuk, hogy az adott márka esetében milyen a méretünk. Néha azonban még ez sem elég.
Sokszor hozzák fel ellenérvként, hogy sokkal könnyebb online költekezni, mert nem kell hozzá kézbe venni a tárcánkat, sőt az országon belül akár el is halaszthatjuk a fizetést az utánvétig.
A csomag kézhezvétele kapcsán fel szokták hozni, hogy a termékre mindig várni kell. A legjobb hazai webshopok a következő munkanapon szállítanak, az EU-n belül általában egy héten belül mindent kézhez kapunk, az EU-n kívüli országok tekintetében a szállítási idő a 8-10 naptól egészen a 6-8 hétig terjedhet.
Ez egyébként igencsak megnehezíti a hibás vagy sérült áru cseréjét, visszaküldését is. A csomagoló szolgálatoknál is csak emberek dolgoznak, a hibázás előfordul. Habár ezeket nagyon szívélyesen és gyorsan szokták cserélni, mégis sok időbe telhet, és néha még csak nem is az anyanyelvünkön.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések