Amit nem tudtál a körmödről......A fehér foltok nem kalciumhiányt jeleznek

Ez az állítás a leggyakoribb tévhitek egyike. Az igazság az, hogy a körmökön jelentkező fehér 
foltok meglehetősen gyakoriak, teljesen ártalmatlanok, és nem jeleznek semmifélevitaminhiányt. Legvalószínűbb az, hogy valamilyen korábbi sérülést jelöl a körmeid felszíne. A külső behatás, „nyomódás”, ütődés a körmön karcolást vagy fehér  foltokat okoz.

A köröm ugyanabból az anyagból épül fel, mint a haj

Mind a haj és a köröm keratinból épül fel, csak más a szerkezetük. Ez azt jelenti, hogy azok az ételek, amik jó hatással vannak a hajadra, azok egyben jók a körmeidnek is. Egy olyan étrend, ami vitaminokban,antioxidánsokbanproteinben és ásványi anyagokban gazdag, segíthet az egészséges köröm és haj megőrzéséhez. A keratin valójában protein, aemlyhez az egészséges olajok és zsírok szintén szükségesek ahhoz, hogy a bőröd, a hajad és a körmöd erős maradjon.


A köröm különbözteti meg a főemlősöket az emlősöktől

Amíg a legtöbb emlősnek karmaik segítenek a mindennapi dolgaik elvégzésében, addig a főemlősöknek (beleértve az embereket is) körmeik. A tudósok úgy gondolják, hogy a főemlősök a könnyebb mozgás érdekében veszítették el a karmaikat. Bár a karmok megkönnyítik a fára mászást, megnehezítik a gyümölcsgyűjtést, és a kisebb dolgok megragadását.

A körömrágást onychophagiának hívják

Ez a hajcsavargatás és a fogcsikorgatás, valamint az arcgyűrögetés mellett a leggyakoribb,szorongásoldó szokás. Sok fiatal 10 és 18 éves kora között rágja a körmét, erről azonban a legtöbben teljesen leszoknak 30 éves koruk előtt. Bár legtöbbször ez csupán egy ártalmatlan, rossz szokás, extrém esetekben bőr- és körömágy-fertőzésekhez vezethet.

Lakkozások között pihentetni kell a körmöket

Ahhoz, hogy a körmeid egészségesek maradjanak, időnként pihentetned kell a körmeidet a lakkozások között. Akár hiszed, akár nem, a körmöd is élő szövet és szüksége van oxigénre, ami a körömágyig bejut. Amikor a körmeid nem kapnak levegőt, nehezebben küzdenek meg a vírusokkal és a gombákkal. A körömlakk ezenkívül ki is száríthatja a körmeidet, így vesztenek a rugalmasságukból és az erősségükből.

A köröm árulkodik az egészségedről

Egy szakértő nagyon sok mindent meg tud állapítani az egészségügyi állapotodról a körmeid vagy a körömágy színe vagy egyéb elváltozásai alapján. A kékes elszíneződésű körömágy pl. tüdőbetegségre utalhat, de a sárga, fehér vagy repedezett köröm is komoly betegségekre utalhatnak. Tehát, ha bármi szokatlan elszíneződést vagy egyéb elváltozást veszel észre a körmeiden, keresd fel az orvosodat.

A körmök gyorsabban nőnek nyáron, mint télen

A körmeid növekedési sebességét az évszakok, az életkorod és még nagyon sok minden más befolyásolja.

A bőrgyógyászati gondok 10%-a a körmöket érinti

körömbetegségek több mint felét gomba okozza. Gondot okozhat még bakteriális fertőzés, a befelé növő körmök és a fehér foltok. Az idősebbeknek több problémájuk lehet a körmeikkel, mint a fiatalabbaknak.

A stressz rossz hatással van a körmeidre

stressz nemcsak a körömrágás révén, de más módon is befolyásolhatja a körmök állapotát. Fontos, hogy tudjuk jól kezelni a stresszt, és aludjunk eleget a körmök egészsége érdekében. A krónikus stressz és kimerültség hatására csökken a test energiaszintje és tápanyagai, ami a körmeiden és a hajadon is megmutatkorhat.

Miért kellemetlen, amikor a körmeinket végighúzzuk a táblán?

Már csak a gondolata is elég ahhoz, hogy kirázzon a hideg? Vajon miért? A válasz: A generált zaj olyan frekvencián rezeg, ami számunkra természetellenes.

A körömágybőr okkal van

Ezért ajánlják a szakértők, hogy ne távolítsuk el azt. A körömágybőr feladata, hogy megakadályozza, hogy a baktériumok bejussanak a bőrfelszín alá, ezért nagyon fontos, hogy a helyén hagyjuk azt.

A körmöd keménysége főleg genetikai okoktól függ

Sokat nem lehet tenni a körmöd alakja vagy növési sebességét illetően, de a gyakran töredező köröm a szárazság egyik jele is lehet. A kézmosás, a gumikesztyű nélküli mosogatás, az erős vegyszerek használata, a gyakori manikűröztetés vagy a sok kézápoló használata mind okozhatja a fent említett töredezést.

A körmeidnek vérre van szükségük a túléléshez

Gondolkoztál már azon, hogy egy baleset után miért esik le a körmöd? Mivel a körmödnek szüksége van vérellátásraoxigénre és a tápanyagokra, egy sérüléstől (pl: a körömre záródó ajtó) megzavarodhatja a kifinomult kapcsolatot, emiatt megszűnhet a köröm vérellátása, ennek hiányában pedig nem képes meggyógyulni a köröm, és végső esetben le is eshet az. A helyére egy teljesen egészséges új köröm nő vissza. Ha a sérülés a körömágyhoz közel történik, lehetséges, hogy csak deformálódott köröm visszanövesztésére leszel képes.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések