A nagy divattervezők bemutatása 2.rész


Yves Saint Laurent

Születési név:Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent
Születési dátum:1936. augusztus 01.
Születési hely:Oran, Algéria
Lakhely:Páriz
1936. augusztus 1-én született Oranban, Algériában, egy algériai-francia család tagjaként. A nagyszülők Elzászból menekültek az 1870-es években Észak-Afrikába, a háború elől.
11 évesen, egy iskolai előadás kapcsán érezte, hogy a jelmeztervezés, a ruhák, a divat felé kéne fordulnia. 6 évvel később költözött Párizsba, hogy a híres Chambre Syndicale de la Haute Couture iskolájában tanuljon tovább.

Karrier:

Lelkesedése csak fokozódott, mikor diákévei alatt pályázatot nyert egy akkori koktélruha tervével, és miután néhány rajza a Vogue magazinban is megjelent, a főszerkesztő közreműködésével Christian Dior is felfigyelt rá. Munkát kapott a divatházban, és a tervező haláláig tervezőként, majd művészeti vezetőként kamatoztatta tudását.
Első kollekciója, a Ligne Trapéze nemcsak a közönség soraiban aratott hatalmas sikert, hanem Neiman Marcus Oscar díjat is hozott neki - főként válltömés és merevítő nélküli, természetes vonalú ruhái miatt.
1960-ban Beat Look kollekciójának drámai kivitelezése már nem nyerte el a főnökség tetszését, de következő kollekcióját nem tervezhette meg katonai szolgálatának megkezdése miatt. Algériában ekkor már évek óta polgárháború tombolt.
Kötelességének nem tudott eleget tenni, 20 nap elteltével idegösszeomlással elmegyógyintézetbe került, ahol elektrosokkot és drogokat kapott.
Felépülését követően a Dior ház már nem kívánta alkalmazni, így Pierre Berg segítségével nemsokára megalapította saját márkáját. Nemcsak az üzletben, hanem a magánéletben is társak lettek, egészen 1976-ig.
Az YSL név alatt olyan újításokat vezetett be, mint pl. a munkaruhából kifutóra kreált overáll, vagy a tengerészkabát, de a szmokingot is megújítva küldte kifutóra. Elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagot is az elsők között kezdte használni. A hatvanas-hetvenes években olyan trendek úttörőjévé vált, mint a Beatnik-Look, a tweedöltönyök, szűk nadrákok és szűk, comközépig érő csizmák, vagy az 1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm.
Ugyanabban az évben Párizsban megnyílt az első ready-to-wear üzlet, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját.
1993-ban a Sanofi gyógyszerkonszern nagyjából 600 millió dollárért vásárolta fel, majd 1999-ben a Gucci magát a márkanevet is megvette. A ready-to-wear vonal vezetését Tom Ford vette át, Saint-Laurent pedig haute couture-kollekciókat készített.
2002-ben visszavonult az aktív tevezéstől.
Múzeumot nyitottak a tiszteletére Párizs La Villette kerületében.

Halál:

Szeretett városában, Párizsban érte a vég. 


Vivienne Westwood

Születési név:Vivienne Isabel Swire
Születési dátum:1941. április 08.
Születési hely:Tintwistle, Anglia
Lakhely:London, Anglia
1941. április 8-án született Tintwistle falujában, Derbyshire-ben, Dora és Gordon gyermekeként. A Harrow School of Art egyetemre járt, majd egy szemeszter után a Trent Park College-be jelentkezett át. Később nagy lelkesedéssel tanítani kezdett, ez szenvedélyévé is vált. 21 éves volt, mikor megismerkedett első férjével, és közös gyereküket Bennek nevezték el.

Csak három évig maradtak együtt, mert beleszeretett Malcolm McLarenbe, aki később a Sex Pistols menedzsereként lett ismert. Közös fiúk is született, a Joseph nevet kapta. Vivienne visszament tanítani, amit 1971-ben ismét abbahagyott.

Karrier:


Úgy döntött Malcolm, hogy butikot nyit Let It Rock néven, ami később Sex-re, majd Too Fast To Live Too Young To Die-ra, Seditionaries-re, végül World's End-re változott. Vivienne itt elkezdhette árusítani az általa tervezett ruhákat.

A punk stílus akkor lett igazán ismert, mikor a Sex Pistols az ő boltjukból kezdett öltözködni. Ismertetőjegyek: megbotránkoztató, provokatív viseletek, nem ritkán biztosítótűvel, borotvapengével, bicikli-, vagy wc lehúzó lánccal díszítve, kutyanyakörvvel, mint ékszerrel megspékelve, felháborító sminkkel és frizurával párosítva. Westwood találta ki az anarchia A szimbólumát, amit előszeretettel alkalmazott ruhái színesítésére.

Az, hogy tradícionális viseleteket kevert össze saját tervezésű ruháival, kiegészítőivel, még sokkolóbbá tette az összhatást egy-egy bemutató után - pl. felhasználta és átalakította a skótszoknyás hagyományos ruházatot. Kollekcióiban mindig felhasznál valamiféle történelmi időszakot, jelenséget: pl. a Peru hatása, feminizmus, kalózok. Legkedveltebb irányvonala az Anglomania.

Üzletei megtalálhatóak: 3 Londonban, 2 Machesterben, és 1-1 Liverpoolban, Newcastleben és Leedsben, Nottinghamban .

Az első tiszteleadás 2004-2005. tájékán következett be, mikor a Victoria és Albert múzeumban bemutatták 145 komplett öltözetét, témánként elkülönítve.

Monique Lhuillier

Születési név:Diane Monique Lhuillier
Születési dátum:1971. szeptember 15., szerda
Születési hely:Cebu, Fülöp-szigetek
Lakhely:Los Angeles, USA
1971-ben született Cebu városában, a Fülöp-szigeteken. Gazdag családban nevelkedett, a legbefolyásosabbak egyikében. Zálogházaik megtalálhatóak több, mint 100 városban. Két fiú-, egy lánytestvére van.
Fiatal korában is kitűnő ízlésről tett tanúbizonyságot, és már 15 évesen úgy gondolta, hogy a divat világában fog boldogulni.
Kiskorában édesanyja készítette a ruháit hobbiból, később varrónők, és egy helyi tervező, akivel együtt találták ki, hogy mit fog viselni a különböző eseményeken.
Svájci iskolájából szülei a Fashion Institue of Design and Merchandising (FIDM) intézménybe küldték, ahol megismerkedett későbbi férjével, Tom Bugbee-val.

Karrier:

Ketten együtt egy dinamikus, fiatal csapatot alkottak. 1996-ot írtak, mikor megalapították vállalkozásukat, és bemutatták első esküvői ruha kollekciójukat.
Az ötlet onnan jött, hogy a fiatal ara saját, tökéletes menyasszonyi ruháját nagyon nehezen  találta meg. Kíséretének öltözékét már akkor ő tervezte. Férje először csak egyszerű, pillanatnyi hóbortnak gondolta az újonnan jött elkötelezettséget, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ennél többről van szó.
Az mennyegző után vendégek névjegykártyái várták a hotel recepcióján, üzenetekkel, hogy szeretnék, ha ő készítené a ruhájukat. Eljött az ideje annak, hogy tehetségéből profitálni tudjon.
Kollekciójukkal nagyszerű fogadtatásban részesültek mind a kritikusok, mind pedig a sztárok köreiben is. A hírnév nem váratott magára sokáig - az áttörés akkor következett be, mikor elkészítette Kevin Costner menyasszonya, Christine Baumgartner, valamint Britney Spears esküvői ruháját (2004.). Az amerikai ex-alelnök, Al Gore legkisebb lányát is ő öltöztette a nagy napon, valamint a Carpoolers sorozat Allison Munn-ját.
A siker hatására estélyi ruhákat kezdett tervezni, és a vörös szőnyeg egyik nagy kedvencévé vált. 2007-ben ready-to-wear kollekcióval állt elő. Szeptember 18-án mutatta be következő évi, tavaszi-nyári darabjait, amik a légies anyagok, a nőies szabás és pasztellszínek miatt hamar a nők egyik kedvenc viseletévé váltak.

Magánélet:


Közös cégüket férje irányítja. 2006-ban született meg gyermekük, Jack Nicholas Lhuillier Bugbee.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések