A nagy divattervezők bemutatása 1.rész


Christian Dior

Születési dátum:1905. január 21.
Születési hely:Granville, Franciaország
Lakhely:Montecatini, Olaszország
1905. január 21-én született Granville-ben, Normandiában. 1920-25-ig szülei politikai iskolába járatták, remélve, hogy egy nap diplomata lesz belőle.
Ő azonban a művészetek, a divat iránt kezdett érdeklődni - jól rajzolt, és hogy pénzre tegyen szert, a skicceit árulta, darabját 10 centért. Az iskola befejezése után kapott egy nagyobb összeget édesapjától, így 1928-ban megnyitotta galériáját. Többek között Salvador Dali, Jean Cocteau, Picasso festményeket árult.
A család pénzügyi bukása miatt azonban be kellett zárni a galériát. Kisebb munkák után 1938-tól a híres Robert Piguet tervezővel dolgozott együtt, később pedig Pierre Balmainnal karöltve lettek a Piguet divatház fő tervezői.
A II. világháború ideje alatt katonafeleségeket öltöztetett. 1945-re már saját üzletet akart létrehozni, így Marcel Boussac mágnással a háta mögött belevágott, hogy megalapítsa a Dior divatházat.

"New Look"

A kollekció eredeti neve Corolle volt, az újat Carmel Snow, a Harper's Bazaar akkori főszerkesztőjétől kapta. Dior kreációi jóval érzékibbek voltak, mint az abban a korban, valamint a háború alatt megszokott öltözékek. 
Jellemzői az általánosan karcsú szabásvonalak, a hangsúlyozottan alakkövető felsőrészek. Mestere volt a sziluettek körvonalazásának. Csípőnél szélesedő szoknyái gyönyörű alakot kölcsönöztek vásárlóinak - ezzel egy csapásra híressé téve őt. A New Look irányvonal elérte, hogy a háború után Párizs lett a divatvilág fővárosa.
A divatház - amelyhez világhírű ruhái mellett parfümök, kozmetikumok, öltözködési kiegészítők is hozzátartoztak - rövidesen az egész világra kiterjedő óriásbirodalom lett.

Halál:

Olaszországban, Montecatini városában hunyt el, szívroham következtében.


Coco Chanel

Születési név:Gabrielle Bonheur Chanel
Születési dátum:1883. január 10.
Születési hely:Saumur, Franciaország
1883. január 10-én született Albert Chanel és Jeanne Devolle gyermekeként Saumurban, Franciaországban.
Nevét születésekor elírták, így lett Chanel-ből Chasnel, ami megnehezítette az életrajzírók dolgát. Szegénységben, de legalább a családjával élt, négy testvérrel - az ötödik születésekor meghalt - amíg 12 éves korában édesanyja is elhunyt, apja pedig magukra hagyta őket.
7 évet töltött egy katolikus árvaházban, ahol kitanulta a varrónői szakmát. A nyarakat rokonoknál töltötte, ahol az unokahúgai megmutatták neki, hogyan kell kicsit szebben, díszesebben varrni, mint ahogy azt az apácák elvárnák. 18 éves korában elhagyta az árvaházat, és egy helyi szabónál kezdett dolgozni.

Kis idő múlva megismerkedett Étienne Balsan angol aranyifjúval, akibe beleszeretett, és akivel együtt is élt.

Karrier:

Elkezdett kalapokat tervezni, és a párizsi elit hamar rajongani kezdett a műveiért. Nemsokára megkereste a kezdőtőkét ahhoz, hogy Balsan és egy másik gazdag szerető, Arthur 'Boy' Chapel segítségével 1909-ben megnyissa saját kalapboltját Chanel Modes néven a Cambon 31. szám alatt. 
Ünnepelt francia színésznők jártak hozzá vásárolni, ami megalapozta hírnevét. 1913-ban első női sport ruhákat kínáló üzlete is megnyílt Deauville-ben. Marthe, Gounaut-Biron grófnője volt a legelső arisztokrata ügyfele. 1916-ban haute couture szalonja Biarritzban kapott helyet, majd négy év múlva a mostani helyén nyílt meg újra, Párizsban. Ready-to-wear kollekciója halála után, 1978-ban debütált.

A legismertebb kosztümje - ami 1923-hoz kötődik - egy elegáns, fekete szegélyes, térdig érő szoknyából és egy szögletes kabátkából áll, gyapjúból szőve, szintén fekete szegéllyel, aranygombokkal. Hozzá gyöngy kosztümékszer illik. A kis fekete ruhát is újra népszerűvé tette, aminek sokoldalúságát az mutatta, hogy nappalra, és éjjelre is tökéletes választás volt, mindössze a megfelelő kiegészítőkkel kellett párosítani.
Coco szerint 'Simplicity is elegance', ami annyit tesz, hogy az egyszerűség jelenti az eleganciát. Elsőként kezdett jersey anyaggal dolgozni. Szívesen kombinálta a bizsukat igazi ékszerekkel, és táskáit pántként funkcionáló aranylánccal díszítette, öv helyett sálat kötött modelljei derekára.
A Chanel darabok a tükröződő, és egymásba fonódó C betűkről is felismerhetők, ami nem saját tervezés - egy franciaországi vidék tulajdonosa találta ki neki.
Több, mint 30 éven keresztül lakott a Hotel Ritz Paris-ban, a nácik bevonulása után is. Sok kritika érte amiatt, hogy viszonyt folytatott Hans Gunther von Dincklage német tiszttel - az ő befolyása hatására maradhatott a szállodában.

Később sok agyafúrt történetet talált ki fiatal koráról. Többek között rendületlenül állította, hogy apja azért hagyta el őket, mert Amerikába hajózott, és őt két szívtelen nagynénje vette magához, vagy hogy nem is 12, hanem csak 6 éves volt, mikor édesanyja meghalt.

A II. világháború alatt egy időre be kellett zárnia divatházát, de újult erővel nyitotta meg. Sosem volt házas. 1971. január 10-én halt meg a Hotel Ritzbéli lakosztályában, ahová visszaköltözött utolsó éveire.

Chanel N°5:

Egyik kitűnő ötlete az volt, hogy a leghíresebb illatát Ernest Beaux fiatal vegyész mesterségesen; aldehidekkel (szintetikus anyagok, melyeknek virágillata erősödik a desztillálás folyamán) létrehozott mintáiból választotta ki. Az ötödik üveg rejtette az illatot, amit 1921. május 5-én mutatott be. A világ egyik legismertebb parfümjévé vált, népszerűsége még ma is töretlen.

Donna Karan

Születési név:Donna Ivy Faske
Születési dátum:1948. október 02.
Születési hely:New York, USA
Lakhely:Lawrence, USA
1948. október 2-án született New Yorkban. Szabó édesapja 3 éves korában meghalt, így szintén a divatiparban tevékenykedő mostohaapja és modell édesanyja nevelte Long Island Hewlett városában. Az ottani gimnáziumban érettségizett 1966-ban, majd a Parson's School of Design-ban tanult tovább.

Karrier:

Az iskolában töltött két év után nyári munkára vették fel, majd a diploma megszerzése után főállásban csatlakozott Anne Klein csapatához,  akinek a halála után a tervező részleg fejévé vált. 1982-ben megalkotta az Anne Klein II kollekciót, a divatház kifejezésmódjának megfelelő ruhákkal, de már saját stílusjegyeit is láttatni engedte. 1984-ig maradt a pozíciójában, mert saját kollekciója megvalósítása mellett döntött, amit egy évvel később a nappalijában mutatott be, és nem várt sikert aratott vele.

Számtalanszor jutalmazták, többek között: 1977-ben megnyerte a Coty American Fashion Critics díját, amit 1982-ben ismét neki ítéltek. Két évvel később - szintén a Coty - szerepeltette az év legjobbjai listáján; bevezették a Coty Hall of Fame-be. 1990-ben a Divattervezők tanácsa az év nőiruha-, majd rá két évre az év férfiruha tervezőjének nevezte. 1996-ban megint a női kollekciójáért jutalmazták, és életműdíjat kapott 2004-ben.

Donna Karant a divatvilágban az elasztikus ruhái, valamint az Essentials vonala tette híressé. Utóbbi hét darabból álló, egymással könnyedén kombinálható, egységes öltözeteket jelentett. Ahogy egyre több amerikai nő vetette meg a lábát az üzleti életben, keresetté váltak az elegáns, kifinomult darabok, főként feketében, fehérben és szürkében. Olyan ruhákat tervez, amelyeket ő maga is hordana. A pletykák szerint nem enged ki egyetlen darabot sem műhelyeiből, amíg fel nem próbálta őket, és nézte meg, hogy neki jól állnak-e. Ruháit nem modellekre, hanem igazi, mindennapi nőkre tervezi, akik kényelmes, ugyanakkor stílusos darabokat szeretnének.

1973-ban ment feleségül Mark Karan butiktulajdonoshoz, akitől egy lánya, Gabrielle született. Donna Karan New York nevű kollekcióját lánya tinédzserré válásakor ötölte ki; úgy döntött, a fiatalabb generációnak is tervezni akar. A DKNY kollekció darabjai olcsóbbak és fiatalosabbak, ugyanakkor stílusosak és exkluzívak.

Válása után Stephan Weiss szobrásszal házasodott össze; két gyerekük született. Weiss annak idején a cégalapításban, valamint az üzleti teendőkben is sokat segített. A férfi 1995-ben vonult vissza, hogy életét és energiáit teljesen a szobrászatnak szentelhesse.

1987-ben egykori iskolája díszdoktorrá avatta, és az igazgatótanács tagjává választotta.

Kötelességének érzi, hogy ismertségét jótékony célokra fordítsa, így pl. alapítványt hozott létre az AIDS elleni figyelemfelkeltés oktatására, többek között pedig egy rákellenes alapítványt is támogat. 

Giles Deacon

Születési dátum:1969. január 01.
Születési hely:Darlington, Anglia
Lakhely:London, Anglia
A britt divattervező Darlington városában született 1969-ben. Édesanyja hivatásos háziasszony, édesapja mezőgazdasági alkalmazott. A semmi közepén laktak, de ő szerette.
''It was lovely, right in the middle of nowhere. The nearest house was three miles away.''
Az sem zavart senkit, ha akár egy egész napra eltűnt, tudták, hogy a környéket járja. Már kiskorában rajzolgatott, állatokat, növényeket, később fantázialényeket.
Utálta az általános iskolát, de mikor felvették a Central St. Martins College of Art and Design szakiskolába, azt tanulta, amit mindig is szeretett csinálni. Rajzolt, festett, és belekóstolt további kreatív munkákba. Megismerkedett Katie Grand - későbbi barátnője - stylisttal, aki segített neki elindulni a divatvilágban.
Ott tanulta meg a ruhakészítés fortélyait, Alexander McQueen és Luella Bartley elismert tervezők mellett.
1992-es diplomája után olyan divatházaknál kezdett dolgozni, mint Bottega Veneta,Gucci, vagy a Louis Vuitton.

Karrier:

2003-ban alapította meg divatházát Giles néven. 2006-ban az év divattervezőjévé választották a British Fashion Awards-on.
'We're on, we're out, we mean business''

Magánélet:

Nem sokat tudunk róla, nem szeret erről nyilatkozni, ha teheti, inkább a munkájáról beszél. Egyike azon kevés tervezőknek, akik a másik nemhez vonzódnak. Együtt élt Katie Grand stylisttal, később Beth Orton énekesnővel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések