Tippek és trükkök gardróbra


Szelektálj!
A hosszúra nyúlt indián nyár után előkerülnek a melegebb darabok, és hely kell az újonnan vásárolt göncöknek is. A nyári–őszi és a téli–tavaszi szezonváltás a legjobb időpont arra, hogy rendet rakj a ruhásszekrényedben. Először azokat az alapdarabokat szelektáld ki, amelyeket már teljesen széthordtál. Azokat se tárold tovább, amelyeket több mint két éve egyszer sem vettél elő. Hidd el, egy-egy átválogatás során olyan régen látott kincsekre is rábukkanhatsz, amelyek újra divatosak. Most már csak néhány kritikus barátnő és két üveg pezsgő kell a Carrie-féle „kincs-szemét” szortírozós partihoz.

Szortírozás után
Miután eldöntötted, mely ruhákat mellőzöd örökre és melyeket csak a télre, jöhet a következő lépés! A nyári ruhákat mosd vagy tisztíttasd ki, mielőtt eltennéd őket. A tárolás során kevésbé amortizálódnak a holmik, ha közéjük selyempapírt teszel. A molyok ellen a legjobb védekezés, ha molybiztos műanyag tárolókba helyezed őket. Molyirtó helyett alkalmazd nagyszüleink környezetkímélő megoldását, és tegyél a ruhák közé kis gézzacskókba csomagolt szárított levendulát vagy narancshéjat!
Így tárold!
Légy a pakolás művésze!• A ruhásszekrény legyen a ruháké! Ne tárolj benne CD-ket, könyveket, egykori jegyzeteket, dugicsokit, egyéb nyalánkságokról nem is beszélve, még a helykihasználás céljából se!
• A pólókat, topokat és pulóvereket a legjobb összehajtogatva a polcokon tárolni. Nem biztos, hogy egyszeri felvétel után is a szennyeskosárban kötnek ki. Ilyenkor kifordítva hajtogasd össze, és tedd vissza az adott darabot a szekrényedbe, mert így tudni fogod, melyiket viselted már, és melyik patyolattiszta.
• A kötött pulcsikat soha ne gyömöszöld fiókba, mert a szálak megtörnek és megcsúnyulnak. Inkább összehajtogatva tedd őket egy polcra. Mindig a legnagyobb méretű darab kerüljön alulra, és soha ne halmozz egymásra ötnél többet!
• Kötött holmikat vagy dzsörzéruhát ne akaszd fel, mert megnyúlik. Ehelyett hajtogasd össze, és tedd olyan helyre őket, ahol nem préselődhetnek nagyon egymáson.
• A ruhákat a saját akasztójuknál való fellógatás helyett tedd inkább vállfára!

Divat

• A világos holmikat érdemes műanyag védőhuzattal betakarni, mert az anyaguk megsárgulhat vagy porosodhat.
• A nadrágokat a vasalási él mentén összehajtva akaszd fel. Hogy a hajtás helyén ne maradjon gyűrődés, fektess egy darab kartont a vállfa keresztlécére!
• A cipőket úgy tárold, hogy ne érintkezzenek a ruhákkal. Érdemes kisámfázni és újságpapírral kitömni őket, mert így sokszorosára növelheted az élettartamukat.

Fiókok, polcok, akasztók, vállfák
Légy a pakolás művésze! • Tervezd meg, mekkora szekrény kell a ruháid tárolására. Szekrényvásárlásnál vagy a gardrób kialakításánál a legfontosabb szempont a méret és a funkció legyen, csak másodlagos legyen a külső!
• Ha a fiókokat zónákra osztod, pár nap után akár sötétben is tudni fogod, hova kell nyúlni a tiszta bugyiért vagy zokniért.
• Vékony drót vagy műanyag vállfa helyett szerezz be fából vagy strapabíró műanyagból készült változatot! Ha ez szivaccsal burkolt, az még szebben megtartja a ruháidat.
• A vállfa végére rögzíthetsz gumiszalagot is, amely megakadályozza, hogy a ruhák lecsússzanak róla.

Tippek kiegészítőkre
• A legtöbb lakberendezési boltban beszerezhetsz formatervezett ékszertartót, amely nemcsak a karkötők, nyakláncok és egyéb csecsebecsék tárolására ideális, de a gardróbodat vagy a hálószobádat is feldobja.
• A jobb átláthatóság kedvéért a cipőidet fajtájuk (balerina, tűsarkú, sportcipő, csizma) vagy színük szerint csoportosítsd!
• A táskákat helyezd állítva az erre kiszemelt polcra, vagy az akasztójuknál fogva lógasd fel őket. A legjobb, ha illatanyagmentes papírtörlővel, papír zsebkendővel vagy selyempapírral kitömöd őket. Az exkluzívabb darabokat a legjobb elszeparálva, például bélelt cipős dobozban tárolni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések