Az elmúlt években robbanásszerűen nyert teret magának a divatvilágban a plus size fogalma.

 (Persze ne gondoljuk most se, hogy ez új keletű téma, már a századfordulón léteztek moletteknek készült szériák)

Azonban tény, hogy a teltebb idomokkal megáldott hölgyeket legalább annyira nehézkesen fogadta/fogadja be a konfekcióban és 36-os szépségideálban gondolkodó divatszakma, mint az idősebb korosztályt. Holott mindegyik létezik, keresőképes, és szeretne csinosan megjelenni.
Hazánk ebben a témában is az utóvéghez tartozik sajnos. A divatüzletek legtöbbje alkalmatlan a 40-es méret feletti vásárlóközönség kiszolgálására. Ha pedig  egy bolt mégis “molett divatüzletnek” titulálja magát, bizony nagyon ritkán érti is egyben, hogy mit is jelent ez a jelző szabásvonalakban, anyagokban, mintavilágban. A kínálat elkeserítő tud lenni: öregasszonyos, fantáziátlan, sötét, fazontalan darabokat próbálnak ezen a címen eladni. Pedig a plus size divat nem egyenlő a kaftánokkal, vagy azzal a megközelítéssel, hogy “pusztán fel kell nagyítani azt, amit Rihanna visel kicsiben”.

Mit jelent a plus size?

Úgy gondolom, a plus size fogalma legalább olyan érzékeny és zavaros téma, mint bármelyik  faji-nemi-vallási témakörrel foglalkozó kérdés
Ezekhez a témákhoz hasonlóan itt is már-már kényszeresen keresünk valamilyen politikailag korrekt kifejezést, ami senkit sem sért. (pl: kerekded, duci, telt, teltkarcsú stb.) Holott számos kérdést felvet, mit is jelent a plus size?
A plus size csak méretcímkét jelöl? A plus size egyenlő a kövérséggel? Lehet a plus size egy -tól -ig kategória? Lehet egy életérzés? Lehet rá negatív, vagy pozitív címkét ragasztani? Mennyiben tér el a plus size a normáltól? Mindegy, csak minél nagyobb legyen? Ki számít plus sizenak?
Ezekre a kérdésekre jelenleg nincs egyértelmű válaszHa ugyanis körbenézünk egy kicsit a divat-és sztárvilágban, azt láthatjuk, hogy plus size lehet:
  • Minden E kosárméret feletti, nagy mellű nő.
  • Minden nő, akinek kerek a csípője, vagy a hátsója. (lásd. Jennifer Lopez vagy Beyonce)
  • Minden normál, átlag testtömeggel rendelkező nő, aki nem Victoria Secret modell. (Esetleg túl van egy szülésen, vagy csak fel-alá jár rajta 5-6 kiló)
  • Minden nő, akinek van pocakja.
  • Minden erős csontozatú nő.
  • Minden felső súlyhatárnál járó teltebb nő.
  • Minden kórosan, egészségét veszélyeztetően elhízott nő.A plus size fogalma kontinensenként, vagy akár országonként is különböző. 
Amerikában van talán a leginkább letisztázva ez a kérdés. Megkülönböztetnek méretezés alapján nagyot, extra nagyot, szuper nagyot, a 7X-es ruhákon túl pedig még a méreten kívüli holmikra is gondoltak a tonnán felüliek kedvéért.

Ellenben ami a franciáknál 42-es, az az olaszoknál 46-os, a németeknél 40-es méret. Aki az öreg kontinensen nagy darabnak számít, az a tengerentúlon középméret. (És megmosolyogják egy molett boltban). Minden csak viszonyítás kérdése. Nem véletlen, hogy a ruhaipari konfekció népcsoportonként eltérő, hiszen a csontozatunk, testfelépítésünk is az.

Plus size a divatmárkák oldaláról

A divatmárkák sem egységesen állnak ehhez a kérdéshez. Valahol egy-két – az alultáplált modellekhez képest – normális testalkatú hölgyet neveznek ki plus size modellnek, csak hogy kipipálják a kötelező penzumot. Míg mások az egészen szélsőséges megjelenésű nőket vonultatják fel a kifutóra. A megoldás talán ebben az esetben is az arany középút volna?

Így lehetséges, hogy egy ponton túl a plus size kérdés szinte mindig esztétikai vitatémává válik. Az alapján pedig ítéletet mondani, hogy kinek-mi tetszik, hogy mi a szép és mi a csúnya… nem túl eredményes.

Mit érdemes tenni?

Megmaradni a józan ész talaján.
Belátható, hogy a plus size elnevezés igen tágan alkalmazható (és szeretik is alkalmazni), mivel két szóban lefedi a létező összes női súlyproblémát, legyen szó egy ívesebben kerekedő fenékről, vagy plusz száz kilóról. Jellemző, hogy sok esetben a plus size nem pusztán a ruha számozását, hanem lélektani méretcímkét is jelöl. Ahogy a túlsúly maga is.

Nem véletlen, hogy a Dove szépségkampánya is erre a kérdésre koncentrált az elmúlt években. Mi a normális? Mi a túlsúlyos? Mi a szép? Miért is van szükség rá, hogy bármelyik méret elé odabiggyesszük azt a plusz szót?
Szubjektív megközelítések között rendet tenni nem könnyű feladat. 
Helyette érdemesebb mindenkinek elsősorban önmagában megkeresni a válaszokat arra, hogyan is érzi magát a bőrében.

bodoroczkiildiko9.webnode.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések