Ahogy nő az önbizalmunk a szín típusunk területén, úgy kezdjük el egyre bátrabban kombinálni egymással az egyes színeket

Vegyünk sorba néhány alapvető színharmóniát, aminek segítségével még tökéletesebbé tehetjük a megjelenésünket!

Öltözzünk egy színbe!  – monokróm, vagy analóg?

– Csalj centiket a magasságodhoz! Tűnj centiméterekkel karcsúbbnak! Öltözz egy színbe! – hirdetik a szalagcímek a divattal foglalkozó oldalakon, ami alapvetően igaz is. Azonban hogyha szigorúan a színelmélet felől közelítjük meg ezt a fogalmat, valójában nem a monokróm öltözködést dicsőítik, hanem az analógot.


Mi az alapvető különbség a két színharmónia között?

Monokróm színek esetén egy konkrét szín világos, illetve sötét árnyalatait párosítjuk egymással. Tegyük fel, hogy van egy színünk, mondjuk a tiszta piros (melynek színkódja: #ff0000). Ha monokróm színeket szeretnénk ehhez a színhez párosítani, akkor fehéret, illetve feketét kell hozzá kevernünk. A tiszta piros fehér és fekete végpontja közé eső árnyalatok lesznek azok a színek, melyekkel monokróm színharmóniát tudunk létrehozni.
Gondoljunk csak bele! Ha ezt a meghatározást komolyan vesszük, vajon mennyi a valóságos esélye annak, hogy a ruhásszekrényünkben megtaláljuk az #ff0000 színkódú piros világosabb és sötétebb árnyalatait? Hacsak nincsen ruhafestő üzemünk, a monokróm öltözködés  megvalósításának az esélye igen csekély.
Abban az esetben tudunk csak monokróm öltözködésről beszélni, hogyha tetőtől talpig ugyanabban a színben/együttesben vagyunk. Például egy sötétkék kosztümnadrág monokrómnak számít. Egy nyári ruha monokrómnak számít.
Az analóg színharmónia
A fenti példával ellentétben sokkal inkább kivitelezhető. Hogy miért? Mert az analóg színpárok a színkör egymás mellett elhelyezkedő színszeleteiből vannak összeválogatva! Nézzünk rá ismét a színkörre: a piros szelet mellett ott van a vörösesnarancs és a narancs. Három egymás melletti színszelet = analóg színharmónia.

Az újságcikkekben, könyvekben hirdetett monokróm öltözködés tehát valójában sokkal inkább analóg jegyeket tükröz.
Ha meghagyjuk a háromszögünk végpontjait és azokon belül kezdünk el szemezgetni a különböző színárnyalatok közül, az eredmény máris sokkal finomabb, és valóban kísértetiesen emlékeztet a monokróm színharmóniára. Minél szűkebb a háromszögünk, annál hasonlóbbak a színeink.Ne feledjük azonban, hogy ebben az esetben nem egy szín különböző árnyalatairól van szó, hanem több, egymáshoz nagyon közel álló szín eltérő árnyalatait kombináljuk!
Valószínűbb, hogy a ruhásszekrényünkben sokkal előbb találunk két erősen hasonlító pirosat, vagy zöldet, mint két tökéletesen egyforma színt. Ha felvesszük a kedvenc farmerünket egy világoskék pólóval és egy sötétkék mellénnyel, akkor analóg színeket párosítunk. Ha a csokoládébarna kabátunkat kávébarna nadrággal és világosbarna pulóverrel kombináljuk, szintén analóg elvek alapján öltözködünk.

Természetesen ez pusztán az elmélet, egy külső szemlélő akár így akár úgy, de egy színben fog látni minket.

De miért is annyira fantasztikus a monokróm/ analóg öltözködés?

Mert optikailag valóban karcsúsítja és nyújtja a viselőjét! Mikor egymáshoz ennyire közelálló színeket hordunk, az összhatás egyfelől nagyon elegáns és kifinomult, másfelől vizuálisan egyetlen egységes színblokkot alkot rajtunk. Semmi se töri meg a látvány összhangját, semmi se vonja magára a figyelmet, nincsenek zavaró horizontális vonalak, így tűnhetünk egy kicsit magasabbnak, sőt akár vékonyabbnak is.
Akárhogyan is nevezzük ezt a típusú öltözködést, arra kell elsősorban törekednünk, hogy minél közelebbi színeket viseljünk. (Tehát egyforma, vagy közel egyforma árnyalatokat párosítsunk) Viseljünk lilákat. Válogassuk össze a szerkényünkben található kékeket. Kombináljuk egymással a különböző bézseket stb. Ebben az esetben nem a kontrasztok, hanem az egyneműség mutat igazán jól. Hibázni szinte lehetetlen!

"Ne kövesd a trendeket. Ne hagyd, hogy a divat kisajátítson téged, te döntsd el mi vagy és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl, ahogyan élsz." Gianni Versace

bodoroczkiildiko9.webnode.hu
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések